Har du alltid drömt om att köra tvåhjuligt?
Uppleva frihetskänslan. Vi hjälper dig vare sig du är nybörjare eller har mycket körvana.
Nedan hittar du diverse information om ditt framtida körkort. Tveka inte att höra av dig vid ytterligare funderingar. Vi startar med riskutbildning del 1 i februari och körlektioner kan bokas i slutet av mars eller när vädret tillåter.
Välkommen till MC-säsongen 2023!
Hur går man tillväga?
Körkortstillstånd
Du måste ha ett giltigt körkortstillstånd för att övningsköra. Ansökan gör du på transportstyrelsen.se och syntest hjälper vi dig med på trafikskolan (kostnadsfritt). När transportstyrelsen fått in handlingarna prövas din ansökan och därefter erhålls ditt tillstånd. Ett körkortstillstånd är giltigt i 5 år.
Behöver du hjälp med din ansökan, hör av dig till oss så hjälper vi till.
Utbildning
Utbildningen består av två delar, en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska utbildningen liknar till stor del den som är för B-körkort men kompletteras med det du behöver för motorcykel. Utbildningen syftar i första hand till att du ska förstå de risker som är förknippade med motorcykelkörning. När du skrivit in dig på trafikskolan så får du tillgång till ett mycket bra digitalt och modernt MC-material. Öva och skriv tester, bli därigenom väl förberedd för prov.
I den praktiska delen lägger vi stor vikt vid den tekniska hanteringen av motorcykeln. Det är viktigt att du kan hantera motorcykeln i en kritisk situation. Vi tränar mycket på inbromsning i realistiska hastigheter. Vid övningskörning kan du alltid låna utrustning av oss men kan naturligtvis också använda egen hjälm och skyddsutrustning.
Riskutbildningar
Från och med den 1 november 2009 infördes krav på obligatorisk riskutbildning för behörighet A1 och A (lätt och tung motorcykel).
Den obligatoriska utbildningen är specifikt inriktad på motorcykel och omfattar två delar:
- Del 1 handlar om alkohol, andra droger, trötthet samt faktorer och beteenden som medför ökade risker. Utbildningen är teoretisk och genomförs i trafikskolans lokaler. Se kommande kurser
- Del 2 handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Plats, Mantorp Park. Läraren bokar kurs när den anser att eleven är mogen för det.
När du gör ditt kunskapsprov och körprov för behörighet A1 och A måste du ha genomfört riskutbildningens båda delar.
Prov
Uppkörningen börjar du med ett manöverprov på Mantorp Park. Provet består av styr- och balansprov, serpentinkörning, bromsning med undanmanöver. Du gör dessutom 50-, 70- och 90-bromsningar. Därefter kör du stads- och landsvägskörning i Mjölby.