Loading Laddar...
 

MC

INFÖR SÄSONGEN 2018

KÖRLEKTIONER STARTAR 1 APRIL 20 (OM DET INTE BLIR SNÖSTORM). TRAFIKVERKETS FÖRSTA UPPKÖRNINGAR BRUKAR INFALLA I SLUTET AV APRIL BÖRJAN AV MAJ. VÄLKOMMNA TILL MC SÄSONGEN 2018 OBS! NYA REGLER 19 JAN 2013, KLICKA HÄR FÖR MER INFO!MC-Utbildning

Utbildning
Utbildningen består av två delar: en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska utbildningen liknar till stor del den som är för B-körkort men kompletteras med det du behöver för motorcykel. Utbildningen syftar i första hand till att du ska förstå de risker som är förknippade med motorcykelkörning.

I den praktiska delen lägger vi stor vikt vid den tekniska hanteringen av motorcykeln. Det är oerhört viktigt att du kan hantera motorcykeln i en kritisk situation. Vi tränar mycket på inbromsning i realistiska hastigheter.

Prov
Uppkörningen börjar du med ett manöverprov på Mantorp Park. Provet består av styr och balansprov, serpentinkörning, bromsning med undanmanöver. Du gör dessutom 50, 70 och 90 bromsningar. Därefter kör du stads och landsvägskörning.

Riskutbildning
Från och med den 1 november 2009 infördes krav på obligatorisk riskutbildning för behörighet A1 och A (lätt och tung motorcykel)

Den obligatoriska utbildningen är specifikt inriktad på motorcykel och omfattar två delar:

  • Del 1 handlar om alkohol, andra droger, trötthet samt faktorer och beteenden som medför ökade risker.
  • Del 2 handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

När du gör ditt kunskapsprov och körprov för behörighet A1 och A måste du ha gjort riskutbildningens båda delar.
(källa:körkortsportalen)